Автор: Августа Манолева С две премиери почти по едно и също

...
 Автор: Августа Манолева С две премиери почти по едно и също
Коментари Харесай

„Урок за плешивата певица“ и „Нощта на Трибадите“ в НАТФИЗ

 

Автор: Августа Манолева

 

С две министър председатели съвсем едновременно: 19 ч. „ Урок за плешивата певица “ – в Голямата зала, и 19.30 – „ Нощта на Трибадите “, на сцена № 47, довечера НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ ще раздвои публиката си. Всеки от спектаклите е прелъстителен като идея, драматургия, осъществяване.

 

„ Урок за плешивата певица “ на един от най-известните в света абсурдисти – френският драматург от румънски генезис Йожен Йонеско, ще се реализира взаимно с Националния университет за спектакъл и кино в Букурещ.

 

Режисьор е Валерия Ситару (филмова, театрална актриса, публицист, професор), която показва пиесата по този начин:

 

„ Урок за плешивата певица “ е изцяло разумна пиеса. Тя споделя съвършено структурирана история на човешките взаимоотношения. Сърцевината на пиесата не се крие в “приключенията ”, които може да предложи, а в превратностите на общуването, където се оказва, че на думите не може да се разчита напълно. “

 

Асистент режисьор – Александър Калинов;

Хореограф е Елена Замфиреску;

Сценография и костюми: Теодор Тодоров; Костюми: Христина Христова (Хиха).

Оригиналният афиш по концепция на Теодор Тодоров е на Николай Попов.

 

Участват студентите от IV курс „ Театър на Движението – ПМ “ с живописен началник проф. Велимир Велев: Диана Петрова, Грета Георгиева, Даниела Замфирова, Марина Атанасова, Илиана Гаминчева, Деляна Ивелинова, Ралица Николова, Биляна Цолова, Павел Тодоров, Десислава Иванова. Както и Силвия Болярска като гост-актьор, от класа на проф. Пенко Господинов.

 

В представлението „ Нощта на Трибадите “ пък ще забележим по какъв начин одобрени професионални артисти, партнирайки си със студентите, дружно ще ни опишат вълнуващата скандинавска история на шведския публицист, драматург и публицист Пер Улув Енквист.

 

Постановката е на дипломантката по „ Режисура в театралните изкуства “ Таня Казанджиева-Угринова, с която е спечелила вътрешния конкурс „ Млад режисьор “.

 

Сценографията и костюмите са на Елена Йонева и Мария-Емилия Иванова – студентки в IV курс на НХА, компетентност „ Сценография “ с живописен началник проф. Светослав Кокалов.

 

Музика – Ина Георгиева, а видеосредата е на проф. Красимир Андонов.

Фотограф е Владимир Коцев; Плакат: Николай Попов

Участват: Ралица Попова и Хенри Ескелинен – студенти IV Курс НАТФИЗ АМДТ с живописен началник проф. Пенко Господинов – както актьорите Милена Спиридонова, Стоян Младенов и Габриела Георгиева.

 

Ще бъде ли любовта до дъно яростна борба за превъзходство? Е въпросът, който търси своето позволение в пиесата.

 

Аугуст Стриндберг, създател, управител и някогашен брачен партньор на Зигрид, изгонен от Стокхолм, където никой не желае да играе неговите пиеси, основава нов пробен спектакъл в Копенхаген – “Интимна театрална лаборатория ”.

 

Цензурата е забранила “Госпожица Юлия ” до ново разпореждане. В очакване на по-благоприятни условия, трупата репетира нова пиеса – “По-силната ” - театрална миниатюра, която съдържа всички парадокси и нововъведения на натуралистичния спектакъл на Стриндберг.

 

Главната роля на госпожа Х се извършва от Зигрид.

На една от подготовките, създателят идва да нанесе последните си корекции. Ситуацията се усложнява от наличието на двама нови членове на трупата - младия и обаятелен артист Виго Шиве и Мария Давид, която връща Стринберг към мъчителни прекарвания в предишното.

 

Репетицията се прекъсва от непрекъснато нахлуващите мемоари и не(до)изказани обвинявания от времето, когато Зигрид, Аугуст и Мария са живели дружно в Париж и са се опитвали да измислят новите правила на идеалната обич, когато са вярвали, че изкуството е единственият остров, на който могат да бъдат щастливи. 

 

Ще съумеят ли да се преборят с демоните на предишното в името на бъдещия театър или това ще бъде последната им среща?…

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР